Koken
Ayurvedische voeding is gebaseerd op verse, biologische producten zoals groenten. Fruit, granen, peulvruchten, zuivelproducten, kruiden en specerijen.
Ayurvedische voeding is niet per definitie vegetarisch, maar het behoud van de aarde en een eerlijke verdeling van al het beschikbare voedsel zijn elementen die bij een bewust keuze de gezondheid kunnen ondersteunen.
De keuze van de producten is ook verbonden met het klimaat (woon je op het noordelijk of zuidelijk halfrond), de tijd van het jaar; welke producten er op dat moment groeien of beschikbaar zijn; uit eigen land en niet afkomstige uit verwarmde kassen. Elk seizoen heeft een overvloed aan producten die op dat moment de juiste kwaliteiten heeft en dus ondersteuning biedt voor de opbouw en het behoud van de gezondheid.
Het met zorg en aandacht bereiden van een maaltijd heeft een positieve invloed op onze gezondheid en werkt helend voor lichaam en geest.
In Ayurveda wordt gekookt met de zes smaken: zoet, zout, zuur, scherp, bitter en wrang. Het gebruik van deze smaken maakt dat een maaltijd in balans is en een diepe voldoening geeft.
De samenstelling van een maaltijd is afgestemd op het tijdstip van de dag. Het is bevorderlijk om de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag te laten zijn. Het spijsverteringsvuurtje is rond het middaguur het grootst (net als de zon) en zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden voor het lichaam en de geest
Dan…koken.
Heb je vragen over:
Leuk en leerzaam om samen te koken. Bij de afspraken vindt u de mogelijkheden.