Voeding en leefstijl

Voeding geeft vitaliteit, leefstijl geeft de verbindende energie

Voeding en leefstijl

In Ayurveda zijn voeding en leefstijl de belangrijkste onderdelen in het behoud of herstel van de gezondheid en het opbouwen van een goede weerstand.
Ayurvedische voeding is licht verteerbaar en geeft energie en vitaliteit.

Door de juiste voeding kunnen ziekten voorkomen worden;  bij onbalans of ziekte wordt voeding gebruikt om de kracht in het lichaam en de geest te herstellen.

De voeding is gebaseerd op verse, liefst biologische, producten zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, zuivelproducten, kruiden en specerijen.
Biologische voeding is zuiverder en bevat meer voedingstoffen dan producten die niet biologisch gekweekt of geproduceerd zijn.
Het is mooi om te zien dat in het westen de belangstelling voor natuurlijke en gezonde voeding sterk groeit.
Ayurvedische voeding is niet per definitie vegetarisch, maar het behoud van de aarde en een eerlijke verdeling van al het beschikbare voedsel zijn wel elementen die bij een bewuste keuze de gezondheid kunnen ondersteunen.
Vlees en vleesproducten worden van origine gebruikt bij het herstel van mensen met ernstige ondervoeding of na zware operaties.

Spijsvertering

De spijsvertering (Agni = vuur) speelt een belangrijke rol in het hele levensproces.
Een goede spijsvertering zorgt voor een optimale omzetting van voedsel in bouwstenen voor en opname in het lichaam.  Het zorgt ook voor de geestelijke vertering, zodat alle dagelijkse indrukken ‘een plek’ kunnen krijgen, wat leidt tot behoud en versterking van de mentale gezondheid.
Kruiden en specerijen zijn een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische voeding omdat zij een belangrijke rol hebben in de spijsvertering.

Koken en smaken 

Voeding wordt ook wel gezien als liefde; het was het eerste wat je van je moeder kreeg.
Het bereiden van een maaltijd met zorg en aandacht heeft een positieve invloed op onze gezondheid en werkt helend voor het  lichaam en de geest.
In Ayurveda wordt gekookt met de zes smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang.
Deze zes smaken brengen je in contact met de vijf elementen en deze elementen zijn weer de bouwstenen van je lichaam en de hele natuur.

zoet :     water en aarde
zuur :     water en vuur
zout :     aarde en vuur
scherp:  vuur en lucht
bitter :   lucht en ether
wrang:  lucht en aarde

Bij gezondheid is het heilzaam om al deze smaken in de voeding op te nemen.
Bij onbalans of ziekte kunnen de zes smaken helpen om het evenwicht te herstellen.

Het gebruik van de producten bij het samenstellen van een maaltijd en het koken is afgestemd op de constitutie van een persoon, het seizoen, het klimaat en het tijdstip van de dag waarop het voedsel gegeten wordt. 

Leefstijl

Voeding en leefstijl zijn direct met elkaar verbonden en kunnen dus niet los van elkaar worden gezien. Een voorbeeld hierbij is dat hele goede voeding zijn positieve uitwerking verliest als het onder stress gegeten wordt.
De leefstijl kan de fysieke en geestelijke gezondheid sterk beïnvloeden.
Lichamelijke en geestelijke vitaliteit kan beleefd worden door in verbinding te zijn met de eigen energie, de ritmes van de dag (dagelijkse routine), de natuur en de seizoenen.
Een goed afgestemd dag- en nachtritme en voldoende slaap, plezier in de professie, de juiste beweging, gezonde relaties en de keuze voor het bereiden van voeding uit hetzelfde klimaat en het juiste seizoen zijn elementen in het leven die de basis vormen voor een goed evenwicht.

In de praktijk – Ayurvedisch consult

In een Ayurvedisch consult krijg je inzicht in jouw eigen constitutie en gezondheid.
De adviezen zijn gericht op het verbeteren en behouden van de gezondheid, afgestemd op jou als unieke persoon.  Dit is gebaseerd op voeding en leefstijl en daarbij kunnen kruiden geadviseerd worden als ondersteuning voor het opbouwen van de gezondheid.

In de praktijk – Koken

Het leren van Ayurvedisch koken kan individueel of in kleine groepjes.
Tijdens deze kooklessen leer je koken volgens de Ayurvedische principes en gebruik te maken van de producten die in het seizoen voorhanden zijn.

Een individuele kookworkshop is naast het volgen van de algemene Ayurvedische principes, gericht  op de persoonlijke constitutie en de vragen daar omheen.
De kookworkshops voor kleine groepjes organiseer ik per seizoen; hierbij staan de seizoensproducten centraal, maar ook het koken voor het gezin of voeding bij specifieke aandoeningen kunnen thema’s zijn.
Het praktisch koken met elkaar geeft ook de gelegenheid voor onderlinge kennisuitwisseling.

Heeft u vragen of wilt u contact opnemen?

Zo snel mogelijk zal u een bericht terug ontvangen.

Neem contact op